
TOFAŞ, 2007 yılından beri Bursa’daki fabrikasında üretimini üstlendiği Fiat Linea modelinin üretimini aradan geçen 10 yılın ardından sonlandırdı.
TOFAŞ, 2007 yılından bu yana Bursa’da yer alan fabrikasında Fiat Linea modelinin üretimini yapıyordu. Ancak TOFAŞ dün Bursa’daki fabrikasında düzenlediği bir törenle Linea üretimine son verdi. Törende TOFAŞ’ın üretimini yaptığı son Fiat Linea modeli banttan indirildi.
Öte yandan Tofaş ve Fiat dün Linea adına da tamamen veda etmiş oldu. Nitekim ikinci nesli ile Linea, Fiat tarafından Arjantin pazarında Cronos adıyla üretilmeye başlandı.
170 Milyon Euro Yatırım Yapılmıştı
Tofaş Bursa’daki fabrikasında Fiat Linea modelinin üretimi için 170 milyon euro yatırım yapmış ve 2007 yılından bu yana üretimini yapıyordu. Geçen sürede 60 bin adet Linea üretildi. Linea 2012 yılında 25 milyon dolarlık bir harcama ile geniş kapsamlı bir yenilik yaşamıştı. Türkiye pazarında özellikle filo şirketleri tarafından yoğun talep olan bu model 10 yılda 500 bin küsür adet üretim sayısına ulaştı. Ancak son iki yıla baktığımızda Linea modeli biraz geri planda kalmak zorunda kaldı. Nitekim Tofaş 3 modelden meydana gelen Fiat Egea ailesinin üretimine başlamış ve bu modeller özellikle Avrupa pazarından yüksek taleple karşılaşmıştı. Bunun neticesinde Egea ailesinin üretimini daha da yukarı seviyelere çekebilmek adına 2. nesli ile Linea’nın Güney Amerika’da Cronos adı ile üretilmesi yönünde bir karar kılındı.
Artık Yalnızca Egea Ailesi Üretilecek
Fiat Linea üretiminin Tofaş tarafından üretiminin sona ermesi ile birlikte Tofaş artık 450 bin adet kapasiteye sahip Bursa’daki fabrikasında otomobil olarak yalnızca Egea ailesinin üretimini yapacak. Öte yandan hafif ticari araç segmentinden ise Fiat Doblo ve Fiat Fiorino modellerinin üretimine devam edilecek.