
DÖRDÜNCÜ NESİL AUDI
Audi, otomobil dünyasında yeni bir dönem başlatıyor. Yeni A8, ileri otonom sürüş için geliştirilen dünyadaki ilk seri üretim otomobil… Yeni tasarım konsepti ve yenilikçi dokunmatik ekranlı kontrol gibi geniş bir donanım yelpazesi sunan yeni A8, Türkiye pazarına 2018’in ilk çeyreğinde çıkacak.
Ünlü markanın amiral gemisi A8, Türkiye’de ilk etapta 3.0 TDI 286 Hp dizel ve 3.0 TFSI 340 Hp benzinli olmak üzere iki farklı motor seçeneğiyle satışa sunulacak. Yeni A8, Premium segmentte standartları bambaşka bir platforma taşıyacak.
DIŞ TASARIMDA SPORTİF GÖRÜNÜM
Geniş ve yüksek tek çerçeveli ızgarasıyla akıcı ve sert hatlara sahip ön kısmı Yeni A8’e sportif bir zarafet katarken sofistike ve ilerici bir görünüm de sunuyor. Lüks sedan, 5.17 metre aks mesafesine sahip standart versiyonunda da aks mesafesi 13 santim daha uzun olan A8 L versiyonunda da güçlü bir duruş sergiliyor. Yeni A8’de Audi lazer aydınlatma kullanan çarpıcı HD Matrix LED farlar ile arkada OLED teknolojisinden yararlanan LED şerit aydınlatmalar da hem gündüz hem gece dikkat çekmeyi başarıyor.
LÜKS BİR SALON HİSSİ UYANDIRAN İÇ HACİM
Bir önceki modele göre kayda değer ölçüde genişleyen iç hacim, sürücü ve yolculara benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Audi A8 L versiyonundaki opsiyonel dinlenme koltuğunda dört farklı ayar seçeneği ile birlikte ayak dayama yeri bulunuyor. Sağ arka koltuktaki dinlenme koltuğuna oturan yolcu, ön yolcu koltuğunun arkasına entegre edilen ve birçok ayara sahip ünite sayesinde ayaklarını ısıtabiliyor hatta masaj yaptırabiliyor. Arka koltukta yolculuk edenler ortam aydınlatması, yeni HD Matrix okuma ışıkları ve masaj koltukları gibi pek çok fonksiyonu kontrol edebiliyor. Ayrıca, ayrı işletim ünitesi üzerinden telefon konuşmaları yapabiliyor. Arka koltuktaki bir diğer yenilik, ortadaki kol dayanağı üzerinde bulunan OLED ekranlı, akıllı telefon ebatlarındaki uzaktan kumandanın bulunduğu yerden çıkarılarak kullanılabilmesi…
Yeni A8, bir önceki modelde kullanılan geleneksel döner düğme ve dokunmatik ekranı geçmişte bırakıyor. Gösterge panelindeki düğme sayısı büyük ölçüde azalmış durumda. Panelin merkezindeki 10,1 inçlik dokunmatik ekran kapalı konumdayken, çevresini saran parlak siyah konsolun içerisinde neredeyse görünmez oluyor. Otomobilin kapısı açılır açılmaz kullanıcı ara yüzü konuklarını karşılıyor. Bilgi ve eğlence sistemi, geniş ekran üzerinden parmak uçlarıyla kontrol ediliyor. A8 aynı zamanda kullanıcısıyla konuşabilme özelliğine de sahip. Sürücü, otomobilin pekçok fonksiyonuna ses kontrol sistemiyle kumanda edebiliyor. Büyük oranda optimize edilmiş durumdaki navigasyon sistemi de yeni bir özelliğe sahip.. Sistem kendini geliştiriyor ve kullanılan yolları öğreniyor. Böylece sürücüye tavsiyeler sunuyor.
Yeni A8, otomatik sürüş için geliştirilen ilk seri üretim otomobil olma özelliğini taşıyor. A8’in yapay zeka pilotu, geliş ve gidiş şeritlerinin bariyerler aracılığıyla ayrılmış olduğu anayol ve otoyollarda 60 km/h’den düşük hızlarda otomobilin kontrolünü devralıyor. Kalkış, hızlanma, dönüş ve frenler pilot tarafından yönetiliyor. Sürücü bu sayede direksiyonu bırakıp başka bir aktiviteyle ilgilenebiliyor, isterse araç içi TV’yi izleyebiliyor. Belirlenen sınırlara ulaşıldığında sürücü uyarılıyor ve otomobilin kontrolünü yeniden devralması sağlanıyor.
A8, pilotlu sürüş sırasında merkezi sürücü asistan kontrolörü (zFAS) sayesinde sensörlerden elde edilen verileri bir araya getirerek çevresindeki alanı sürekli tarıyor. Audi, araçlarında ön kamera ve ultrason sensörleri, radar sensörlerinin yanı sıra bir lazer tarayıcı kullanan ilk otomobil üreticisi.
Audi AI uzaktan park pilotu ve Audi AI uzaktan otopark pilotu, A8’in park yeri ve otoparklarda otomatik olarak manevra yapmasını sağlıyor, sürücüye manevrayı izlemek kalıyor. Hatta bu sırada otomobilin içinde bulunması bile gerekmiyor.
Audi, yeni A8 için geliştirdiği 48 voltluk elektrik sisteminden güç alan aktif süspansiyon sistemiyle de dikkat çekiyor. Sistem sayesinde her tekerlek ayrı olarak kontrol ediliyor ve yol koşullarına uyum sağlıyor. Her tekerlekte 48 voltluk ana elektrik sisteminden beslenen bir elektrikli motor da yer alıyor. Yeni A8 sedan, öndeki kamerası sayesinde yoldaki tümsekleri önceden tespit ederek aktif süspansiyonu yola göre ayarlıyor. Bu sistemle süspansiyonun tam olarak doğru zamanda yola kusursuz tepki vermesiyle titreşim ve sarsıntılar neredeyse tamamen ortadan kaldırılıyor.
Neckarsulm Üretim Merkezi’nde üretilen Yeni A8, büyük ölçüde yenilenen 3.0 TDI ve 3.0 TFSI V6 turbo motorlarla 2018 yılının ilk çeyreği itibariyle 3.0 TDI motor seçeneği ile Türkiye’de satışa çıkacak. Dizel motor 286 hp, benzinli motor ise 340 hp güç üretme kapasitesine sahip. Sekiz silindirli versiyonlar olan 435 hp’lik 4.0 TDI ile 460 hp’lik 4.0 TDI ise daha ileri bir tarihte piyasaya çıkacak. En üst seviyede konumlanan versiyon, 6 litrelik W12 motoru.
5 motor da 48 voltluk elektrik sisteminin kalbini oluşturan bir kayışlı alternatör marş motoru (BAS) ile birlikte çalışıyor. Yarı hibrit teknoloji (MHEV, yarı hibrit elektrikli araç), aracın motor kapalıyken de ilerlemesine ve motorun sorunsuz bir şekilde yeniden çalıştırılmasına imkan sağlıyor. İleri bir start-stop sistemine sahip olan teknoloji, 12 kW’a kadar enerji geri kazanımı sağlıyor. Bu iki özellik, verimli motorların yakıt tüketimini gerçek sürüş koşullarında 100 kilometrede 0,7 litreye kadar azaltıyor.